Om du är VD är du troligen man 52 år, heterosexuell, gift, har två till tre barn och en hund.
Frågan som anmäler sig är om VDar är på ett visst sätt?
Har du reflekterat över hur en typiskt VD profil ser ut? Titta omkring dig på arbetsplatsen och på fritiden. Den skandinaviske topp VDn är forfarande sterotyp enligt ovanstående beskrivning och på fritiden spelar han golf och seglar.
Tråkigt eller effektivt? Kan det vara så att det finns en bästa VD-typ? Eller är den typiske VDn en effekt av anpassning till andra VDar som den typiske VD umgås med.
Enligt den uppmärksammade forskningen som redovisas i boken Good To Great urskiljs ledarförmågan som ett av skälen till ett företags utveckling från bra till fantastisk. Den högst nivån av ledarskap är nivå 5.
Nivå 5 ledare kanaliserar sin fåfänga bort från sig själva och till det större målet – att skapa ett mästarföretag. Det handlar inte om att nivå 5 ledare saknar fåfänga eller egenintresse. Faktum är att de är otroligt ambitiösa – men ambitionen är först och främst inriktad på organisationen, inte på dem själva.
Nu kanske du funderar på om detta stämmer med dig eller din VD. Det skulle vara intressant om du delar med dig i en kommentar här i bloggen eller ett mail.
VD eller ledarskapsideal i Sverige?
Om man läser artiklar om framträdande ledare i affärspressen till exempel Dagens Industri så kan jag nog tycka att sterotypen stämmer. Det som gång på gång bekymrar mig är att det är VD eller ledaren som framstår som en superman som ska kunna allt och vara perfekt. Det står och faller med VDn. Ledarskapet är svaret på allt. Min farhåga är att det lämnar medarbetarna i organisationen med en slags modern motsvarighet till att ”Gud har svaret på allt”. Det var ett synsätt som förhindrade utvecklingen av den vetenskapliga förståelsen av den fysiska världen under medeltiden.
Så när vi tillskriver ”Ledarskap” allt gör vi precis som männsikorna på 1400-talet. Vi visar bara hur okunniga vi är. Vi behöver inte bli ledarskapsateister (ledarskap ÄR viktigt), men varje gång vi uppgivet slår ut med händerna hindrar vi oss själva från en djupare och mer vetenskaplig förståelse för vad som får mästerskapsföretagen att fungera. Och kanske försätter oss som medarbetare i en passiv avvaktande roll i väntan på vad ledaren ska göra.
Källor: Ingen mångfald blad VD-topparna SvD karriär 2012-04-15 artikel baserad på Pernille Bang och Maria Steffensens djupintervjuer med 13 st styrelseordföranden, styrelseledamöter, koncernchefer och rekryteringskonsulter.
Good To Great – Jim Collins Stanford Business School