Hur vet man att en chef är bra?

Visste du att det inte är så många företag som mäter hur lönsamma deras chefer är? Vid en studie om ledarskapets betydelse (av Lelle Chryssantander) visade det sig att endast 2 av 32 företag kunde skilja de bättre cheferna från de mindre bra baserat på deras lönsamhet.

Så här säger två chefer om chefers lönsamhet:

”Vi mäter kontinuerligt och vet att en bra ledare förbättrar resultatet mellan 20-30 % hos oss. Samtidigt vet vi att 5-10 % av våra butiker har problem p. g. a. ledarskapet. Detta beror uteslutande på ledarens mognad och sätt att agera i olika situationer.”

”Vi tappade ett års försäljning vilket innebar ca 100 miljoner i omsättning. Alltså tappade vi ca 20 miljoner på sista raden bara för att vi inte var ledare och hade mod att säga upp en person. Det är sjukt alltså.”

Mod är ett område där det är värt att investera för chefer. Hur är det med mod, egentligen? Du vet när du har det och du vet när du inte har det. Eller? Det går i alla fall att träna upp sin förmåga att upptäcka när mod gör skillnad. Mod är inte alltid vad du tror att det är. Märkligt nog är den viktigaste sortens mod också ovanligast och svårast att definiera.

 

3 svar på ”Hur vet man att en chef är bra?”

  1. Intressant inlägg. Jag har alltid varit intresserad av ledarskap men har aldrig studerat det eller utbildat mig inom det (ännu).
    Men spontana tankar kring texten ovan:

    Angående att ”säga upp en person”. När vet man att det är lösningen och inte att skall coacha? Är inte ”att sparka” den enkla vägen att lösa ett problem (nu säger jag inte att man inte ska kunna säga upp någon förstås). Kan man inte rent krasst se en ”uppsägning” som ett eget misslyckande? Att man inte varit tillräckligt tydlig, eller kapabel att leda personen i fråga?

    Hur funkar det rent praktiskt när det gäller ”uppsägningar”? Är det inte jäkligt svårt, i Sverige, att säga upp personal?

    1. Hej och grattis till ditt intresse för ledarskap, det kommer ta dig dit du vill;).

      När det gäller uppsägningar kan man tänka så här; att det är fråga om rätt person fast på fel plats. Med det synsättet finns det alltså ingen som är fel person.
      Vad som är rätt och fel kan man ha många olika åsikter om men vi menar att en person kommer bäst till sin rätt när han/hon trivs som bäst och får använda sina talanger – i sin fulla potential.

      Det är någon som chefen och medarbetaren kan komma fram till tillsammans.
      /Olle

    2. Hej Mattias, angående frågan när vet man att säga upp en person är lösningen och inte att coacha?

      Det grundläggande förhållningssättet, som modig chef, är rätt person på rätt plats. Det finns ingen fel person bara ”fel” plats.

      Som modig chef med coachande ledarskap, ställer du raka frågor angående om den anställde är på rätt plats. När personen böjar reflektera över vad som är bäst för honom/henne kommer han/hon börja söka sig till rätt plats. Då behövs ingen uppsägning. Så svaret är: coacha först.

      Sedan finns det fall med ogynnsamma förhållningssätt såsom att personen biter sig fast, till varje pris, oftast av rädsla. Som modig chef talar man rakt om det. Vad är det gör att personen mår bra och får tillfälle att använda sina talanger och trivas på en arbetsplats? Det är inte fel arbetsplats som fortsätter vara fel, så länge personen biter sig kvar. Hur kul är det?

      Prova och dela med dig hur det gick
      Olle

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.